Visie & ambitie

Op ons bedrijf staat de bodem centraal. Gezien alle gewassen in of op de grond groeien, is dat natuurlijk essentieel. Nadat ik, Anco, in 2013 een bodemcursus heb gevolgd op initiatief van Theo Mulder en welke werd gegeven door René Jochems, zijn wij bewust geworden van de essentie van een gezond bodemleven.  

Gezonde bodem 

Een gezond bodemleven leidt tot vitale, maar bovendien weerbare gewassen. Uiteindelijk is het doel dan dat de gewassen dusdanig weerbaar worden tegen biotische en abiotische stress waardoor je een hogere opbrengst krijgt, maar bovendien minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken.  

Regeneratieve landbouw 

Belangrijk in deze ambitie is regeneratieve landbouw, wat inhoudt dat de bodem zo lang mogelijk bedekt moet blijven en dat je de bodem “voert”. Dit voer bestaat uit strorijke mest. Strorijke mest werd in het oude gemengde bedrijf veel gebruikt en deze praktijk heeft toen vruchten afgeworpen.  
Goed gebruik van mest is wel essentieel, aangezien de schimmels en bacteriën die aanwezig zijn in de mest een belangrijke rol vervullen in het verteringsproces in de bodem. Deze vertering zorgt voor effectieve organische stof welke op zijn beurt weer voeding verzorgt voor de gewassen.  

Extensiveren 

Een ander aspect om de bodem te optimaliseren is de ambitie om te extensiveren. Dit houdt in dat er in plaats van 1 keer per 3 jaar 1 keer per 4 jaar aardappelen op een perceel worden geteeld. Voor uien geldt al een norm van 1 op 6. Het areaal suikerbieten is dusdanig klein dat je je kunt permitteren om die ook ruimer te telen.  

Het areaal behelst op dit moment 40 hectare pootaardappelen, 2 hectare consumptieaardappelen, 4 hectare uien en 21 hectare suikerbieten. In de toekomst, om financieel ook gezond te blijven, wordt mogelijk het areaal zaaiuien uitgebreid. Daarnaast gaat er een groei van het bedrijf plaatsvinden naar ca 50 hectare pootaardappelen.  

Korte keten 

Als belangrijkste tak is de ambitie om, met een gezonde grond als basis, gezonde producten te leveren in de korte keten. Aanvankelijk ligt de focus op haver, maar in de toekomst gaan we ook onderzoeken of er ruimte is voor de bonenteelt, voor rogge, maar ook voor verwerkte producten van de aardappelen. Gedacht moet worden aan chips en friet, zelf gebakken. En natuurlijk mogen de directe verkoop van uien en aardappelen niet ontbreken. Het verkennen van de verwerking hoort hier ook bij.